Ansök om strandskyddsdispens
Den här tjänsten kräver inloggningStrandskydd
Strandskydd finns för att alla ska kunna komma till strandområden. Det är en lag som stärker allemansrätten vid vatten. Strandskyddet ska också bevara goda livsvillkor för växter och djur på land och i vatten. Normalt finns strandskydd 100 meter upp på land och lika långt ut i vattnet, längs alla vattendrag och sjöar.
Ansökan
Att bygga är i allmänhet förbjudet där det finns strandskydd liksom att gräva, schakta och utföra andra åtgärder som väsentligt förändrar livsvillkoren för växter och djur. Du kan då här ansöka om dispens. Om fastigheten ligger inom ett statligt skyddat området (natura 2000 område, landskapsbildsskydd, statligt naturreservat) ska du ansöka hos länsstyrelsen istället. lansstyrelsen.se
Avgifter
Miljö- och hälsoskydd tar ut en avgift för den tillsyn och handläggning som görs i ett ärende, enligt taxa beslutad av fullmäktige.
Avgift tas inte ut för råd och information.
Läs mer om avgifter och taxa på harryda.se (öppnas i nytt fönster)
Hämta dina företagsuppgifter
I tjänsten kan du välja att hämta dina företagsuppgifter från Bolagsverket, SCB och Skatteverket, så att du slipper fylla i dem. Läs mer på sidan Så här hämtas dina företagsuppgifter.
Förenklad delgivning
Miljö- och hälsoskydd kan delge handlingar i detta ärende med förenklad delgivning.
1. De handlingar som ska delges skickas med post, digitalt via e- tjänst eller digitalt via
e- post till den adress som miljö- och hälsoskydd fått uppgift om att du kan nås på. Det beror på hur du har ansökt hur delgivningen kommer att skickas ut.
2. Minst en dag senare skickar miljö- och hälsoskydd ett särskilt meddelandekort,
Förenklad delgivning, till dig om att handlingen i punkt 1 har avsänts. Detta görs för att minska risken för fel.
3. Du får alltså två försändelser ifrån miljö- och hälsoskydd, normalt med en dags mellanrum.
4. Du behöver inte kvittera någon av försändelserna eller skicka tillbaka något mottagningsbevis till miljö- och hälsoskydd om inte du ombeds att göra det.
5. Du anses normalt ha fått del av handlingarna när två veckor har gått från den dag då meddelandet enligt punkt 2 skickades. Om det i de handlingar som du delges finns angivet att
någon frist börjar löpa från delgivningen, räknas alltså den tiden från det att tvåveckorsperioden har gått ut. Överklagningstiden är 3 veckor efter delgivningen trätt i kraft.
Tänk på detta så länge ärendet pågår
- För att vara säker på att inte missa några frister eller annat måste du ta del av din post åtminstone en gång varannan vecka. Om du inte kan göra det (t ex på grund av semesterresa) bör du anmäla det i förväg till miljö- och hälsoskydd.
- Om du får ett meddelande enligt punkt 2 men däremot inte fått själva handlingarna enligt punkt 1, bör du snarast anmäla detta till miljö- och hälsoskydd.
- Anmäl alltid adressändring till miljö- och hälsoskydd.
- Ange alltid ärendets diarienummer när du kontaktar miljö- och hälsoskydd.
- Det är inte alltid säkert att förenklad delgivning kommer att användas i ärendet. I så fall sker delgivning på annat sätt. Det kan betyda att ni måste skicka tillbaka ett mottagningsbevis (delgivningskvitto) till miljö- och hälsoskydd.
Kontaktuppgifter för förenklad delgivning:
E- post: miljo.halso@harryda.se
Adress: Härryda kommun, miljö- och hälsoskydd, 435 80 Mölnlycke
Telefon: 031-724 61 00
Följ ärendet på Mina sidor
Efter att du har skickat in ditt ärende kommer du att få bekräftelse via e-post eller sms.
Du kan följa ditt ärende och ställa dina frågor direkt till din handläggare via meddelande.
Du kommer att gå igenom följande steg:
- Dina kontaktuppgifter
- Fastighet och typ av åtgärd
- Åtgärder
- Åtgärd och syfte
- Beskrivning av området
- Särskilda skäl
- Dokument att bifoga
- Förhandsgranska
- Signera och skicka in